Když se v naší rodině objevila alergie na lepek, vejce a mléčné výrobky, hledali jsme chléb, po kterém je nám dobře, ale stále chutná tak, jak jsme zvyklí. Studovali jsme dlouhé seznamy složení a divili se, co všechno může chléb obsahovat. V každém jsme objevili něco nevyhovujícího. Ideální chléb jsme nenašli, proto jsme ho začali péct sami. Bez lepku, vajec, mléčných výrobků a chemických přísad.
Začali jsme výběrem surovin, které jsou přirozeně bezlepkové. Prostudovali jsme odbornou literaturu, navštívili semináře a konference, radili se s lékaři a vědci z Akademie věd. Dlouho jsme zkoumali, jak přizpůsobit osvědčené metody tradičního pekařského řemesla bezlepkové mouce, ze které není jednoduché připravit těsto. Postupně jsme opravdu přišli na způsob, jakým upéct chutný a vláčný chleba s křupavou kůrkou, takový, jaký máme rádi. Recept jsme si ale nechtěli nechat jen pro sebe, a tak vznikla naše pekárna Almagrana. První v České republice, co peče přirozeným a pomalým způsobem veganské pečivo bez lepku a laktózy.
Aby nezůstalo jen u přírodní a udržitelné receptury, postavili jsme pekárnu na statku v Maleticích, pece vytápíme sluneční energií a pečivo balíme do ekologických obalů tak, aby vzniklo co nejméně odpadu. To všechno s láskou, péčí a trpělivostí. Ochutnejte sami, dobrou chuť!
Všechny chleby pečeme s bio surovinami a fotovoltaickou elektřinou, obaly bez plastu.